Om ribbefett og nye forsetter

Av Heidi Arstad, fra Facebookbloggen “Min fete historie”

– Om du ser ditt liv ett år frem i tid, vil du da være fornøyd med å være der du er i dag? Kan du svare bekreftende ja, er du sannsynligvis en av de få som har det meste på stell, og som lever lykkelig og problemfritt med deg selv og dine.

Vi andre har gjerne drømmene og nyttårsforsettene klare i god tid før klokka tikker oss inn. Lei av all julematen kjenner vi at buksestrikken strammer. Nei, nu er det jaggu slutt, tenker vi, mens vi gleder oss til ett nytt år og nye muligheter. Det rare er at drømmene og forsettene stort sett er uforandret fra år til år, og for meg var det en ny og lettere kropp som stod på ønskelisten i mange mange år.

Før pleide jeg å lese om andre som hadde gått ned mye i vekt. Drømme meg bort, og se for meg et helt nytt liv.

Nå er det nesten uvirkelig at jeg faktisk har klart å skape meg det aktive livet jeg ønsket meg. Hemmeligheten ligger i at jeg sluttet å gå på kurer og satte min egen helse i fokus. Dag for dag kjente jeg på følelsen av å få det litt bedre både fysisk og psykisk, og det ga meg inspirasjon til å fortsette. Men hvordan evnet jeg å komme ditt at de positive dagene ble flere enn de negative? Motivasjon, repetisjon og fokus er viktige stikkord når jeg nå prøver å forklare.

For 4 år siden hadde jeg angst, og turte knapt å gå i butikken.

Gradvis hadde jeg havnet der hvor det meste gjorde vondt, og det at jeg gjennom livet hadde brukt mat og sukker som trøst, gjorde at jeg nå måtte betale for hva kroppen hadde blitt utsatt for. Jeg var på tur ut av arbeidslivet, jeg var på tur ut av livet. For så sterkt påvirket depresjonen meg, at jeg var livredd for å komme for nære det sorte hullet og bli slukt. Min egen “styggen på ryggen” var godt forankret, plassert der av min pedofile og alkoholiserte stefar i barne- og ungdomsårene. Jeg var redd, og for meg var det familien min og det å kanskje ikke få se mine egne barn vokse opp, som ble min motivasjon. Jeg var så redd at jeg endelig var villig til å gjøre det som måtte til for å endre på mine vaner.

Jeg startet i det små, men jeg gjorde det hver dag.

 Det sies at det tar minst 3 uker å endre på en dårlig vane, og at jo lenger du har hatt den gamle vanen, jo lengre tid tar det å endre den.

130 kg ut på tur i nabolaget i begynnelsen var stor idrett. Det tok ikke lang tid før jeg merket de første forbedringene både på formen, psyken og vondtene som gradvis forsvant. Livsgleden kom tilbake, og tilfredsstillelsen med å kunne bruke kroppen uten de tidligere begrensningene, har siden da vært en nytelse! Jeg tenkte aldri at minus 62 kg skulle bli resultatet.

  • Jeg hadde gjort en forpliktende avtale med min egen helse, og repeterte avtalen daglig.
  • Jeg sluttet med lettbrus, og tok gradvis kontroll over sukkerforbruket mitt.

Når vi vet at nettopp sukker er 7 ganger mer avhengighetsskapende enn heroin, skjønner du at helsegevinsten ble betydelig.

– I dag pleier jeg å rope: “FOKUSER PÅ ARBEIDSOPPGAVEN” når jeg pisker folk over pulstoppene på spinningtimene jeg kjører som instruktør. Kanskje er det akkurat det at jeg har kjent på stor smerte over tid, som gjør at jeg nå både tåler og nyter å pushe kroppen? Jeg er ikke redd for smerten! Lykkehormonet gjør pulstoppene til gode opplevelser, og jeg føler meg både sterk og glad!

Skal du få til en endring må du tørre å stå i det, og ikke ønske deg bort.

  • Tenk at dette liker jeg, og akkurat nå er dette det viktigste i livet for meg!
  • Det er både lov og nødvendig å sette seg selv i fokus når du har bestemt deg for å endre de usunne vanene dine. Jeg pleier å si at det kommer ingen mirakelmann på døra for å hjelpe deg! Det finnes ingen lettvint løsning, jobben må du gjøre selv, og vil du virkelig forbedre helsen din, så skjer det ikke i sofaen.
  • Vil du bli sprek, så må du trene kroppens viktigste muskel slik at den får kjørt seg litt, det er ikke farlig.
  • En ny livsstil vil først og fremst være positivt for deg selv, men de rundt deg vil også merke din energi og tilstedeværelse på en ny måte, nettopp fordi du orker.

Uansett hva du velger, så start med en ærlig samtale med deg selv!

Om Heidi Arstad:
Heidi skriver om sin reise fra sykdom til et 62 kg letter liv på FB-bloggen «Min Fete Historie». Hun deler sine erfaringer og håper å gi deg både inspirasjon og lyst til å trene. Du kan lese mer om Heidi og følge henne her.

 Foto i artikkelen: Torstein Dalemark og Kristian Helgesen.

Prøv gratis i 7 dager!

Last ned Mindfit app

Tren opp tankemønster ditt, bli mer robust og øk hverdagsgleden.

Logo app store
Mindfit app