Slik kan du endre tankemønsteret ditt

Hjernen og tankemønsteret kan trenes opp som resten av kroppen, akkurat på samme måte som når du trener for å bli i bedre fysisk form.

Du må holde på jevnt og trutt, og det tar tid. Det holder ikke å ta en treningsøkt, for så å si at du er ferdig trent og i god form. På samme måte er det for det mentale. Det er ferskvare.

We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. – Aristotle

Automatiske tankemønstre

Forskere anslår at vi kan ha et sted mellom 12 000 og 50 000 tanker hver eneste dag, hvor opptil 80 % av tankene kan være negative.

Nyere forskning fra Queen’s University i Canada viser at tankemønstrene våre består av rundt 6 200 daglige tankesekvenser. Tankene våre er preget av mønstre og gjentakelser, noe som betyr at vi sannsynligvis tenker mange av de samme tankene hver eneste dag.

Vi går på autopilot, og det lett å havne i et negativt tankemønster. Du kan trene på å ha en positiv indre dialog, og trene på hvilken tankestil du har om deg selv og livet ditt.

Her er noen tips:


1. Bli mer oppmerksom på tankene dine

Legg merke til hvilke tanker du har gjennom dagen. Er tankene hovedsakelig oppløftende eller negative og kritiske?

  • Et tips er å legge inn et par pauser i løpet av dagen for å sjekke inn med deg selv for å få innsikt i tankemønsteret ditt.

2. Utfordre de negative tankene dine

Du kan trene på å utfordre de negative tankene. Spør deg selv om de negative tankene er realistiske eller hjelpsomme.

  • Speiler den negative tanken du har den faktiske situasjonen?
  • Hva kunne skje hvis du begynte å tenke annerledes?
  • Er det flere måter å se denne situasjonen på?

3. Tren deg til å se det som er positivt

Det er lett å bli mest opptatt av dårlige resultater, det du ikke får til eller er usikker på. Ikke la negative tanker og følelser overta dagen.

Tren deg til å se det som er positivt:

  • Flytt oppmerksomheten over til det du mestrer, setter pris på og er takknemlig for. Det hjelper deg med å bygge motstandskraft, selvfølelse og reduserer stress.
  • Lag en dagbok og registrer hendelsene, da forsterker du opplevelsen. I tillegg kan du ta de frem senere og minne deg selv på alt det som er bra.
  • De positive minnene fungerer som en buffer mot stress og negative tanker. Dette er spesielt viktig i vanskelige tider, for å skru av negative tanker og følelser.

4. Ta en mental pause

Å ta små pauser i løpet av dagen, som å gå en tur eller gjøre enkle pusteøvelser, kan hjelpe deg med å føle deg mer rolig og mindre stresset.

Øv på å være oppmerksom på det som erfares i øyeblikket, med en vennlig holdning. Aksepter tankene og følelsene dine uten å dømme dem. Det kan også bidra til å skape balanse i kroppen og sinn.

Sett av tid til deg selv. Gjør aktiviteter som gir deg energi og glede.

Husk at ting tar tid. Det er et langsiktig arbeid.

Trenger du hjelp til å komme i gang? Prøv Mindfit app gratis

Prøv gratis i 7 dager!

Last ned Mindfit app

Tren opp tankemønster ditt, bli mer robust og øk hverdagsgleden.

Logo app store
Mindfit app