5 tips for å snu negative tanker

Negative tanker og følelser er en del av livet.

Forskning viser at vi tenker mellom 12 – 50.000 tanker i løpet av den dag – både positive og negative. Selv du som er fornøyd og lever et lykkelig liv har negative tanker.

Vi går på autopilot, og det meste vi gjør har blitt til rutiner og innlærte mønster. Vi tenker ikke over hvordan vi har det, og tar oss kanskje heller ikke tid til å stoppe opp og kjenne etter i en travel hverdag.

Et eksempel:
Du har en tøff periode på jobb. Det har vært flere utfordringer og mange oppgaver du ikke har rukket å gjøre noe med. Du er stresset og sliten, men kommer aldri i mål fordi stadig nye oppgaver og krav dukker opp.

Du sover kanskje dårlig om natten, og når du våkner føler du deg fremdeles sliten. Du tenker på alle utfordringene fra dagen før, og gruer deg til å gå på jobb. Det ene tar det andre. De negative tankene overtar.

Jo mer du gir plass til de negative tankene, jo større og sterkere blir de.

På denne måten er det lett å komme inn i en dårlig sirkel og bli fastlåst i negative tanker og følelser. Plutselig kjenner du på at hverdagen er tung og grå. Slik trenger det ikke å være.

Du kan selv lære deg strategier for å snu negative tanker og finne andre måter å møte dine utfordringer på.

Her er 5 tips:

1) Bli kjent med ditt tankemønster

Lær deg å bli oppmerksom på når du faller inn i et negativt tankemønster. Da er det enklere å gjøre noe med det.

Ta et steg tilbake og spør deg selv:

 • Når oppstår tankene? Er det spesielle situasjoner som utløser det?
 • Hvilke type tanker får du?
  – Katastrofetanker, tiden strekker aldri til, jeg burde gjøre en bedre jobb, kan de ikke slutte å plage meg, eller kanskje gir du din indre kritiker for stor plass?
 • Lær deg å sette ord på tankene:
  – Nå bekymrer jeg meg… Nå er jeg stresset…, derfor tenker jeg negativt.
  – Nå snakker jeg meg ned fordi jeg er usikker på om jeg fikser dette.

2) Finn alternativer til de negative tankene.

Har du bevis på at de er sanne?

 • Speiler de negative tankene du har den faktiske situasjonen. Hvilke fakta taler mot det?
 • Prøv å forestille deg at det ikke er du, men noen andre som står i situasjonen. Hva ville du tenkt da?
 • Er det noe som kan hjelpe deg neste gang du havner i liknende situasjoner?
 • Kan du løse det på annen måte?

3) Flytt fokus – vend tankene over på det som gir energi og glede

Ikke la stress, dårlig samvittighet eller negative tanker overta hverdagen. Det er lett å glemme alt det fine som skjer i løpet av en dag eller uke.

Når du erstatter negative tanker med positive vil du begynne å se resultater. Det fremmer trivsel og gjør deg mer fornøyd.

En enkel måte å komme i gang på er å begynne å se etter hva som gjør deg glad og gir deg energi i hverdagen. Det kan være små opplevelser som vi tar for gitt. Som å nyte en kopp kaffe før alle andre har stått opp, gå en tur i skogen eller tenke på noe eller noen som gjør deg glad.

Det å glede seg over noe du har fått til gir mestringsfølelse og bedre selvfølelse.

4) Loggfør opplevelsene

Du forsterker den gode følelsen ved å begynne å loggføre opplevelsen. Det gjør at du tenker gjennom hva du har opplevd, og hva det gjorde med deg. I tillegg kan du gå tilbake og se på dette senere når du har det utfordrende, for å minne deg selv på alt det bra du har fått til eller opplevd.

Postive minner fungerer som en buffer mot stress og negative tanker.

Etter hvert som du begynner å registrere positive hendelser er en vanlig erfaring at de negative tanker og følelser blir svekket – bare i kraft av å registrere dette. 

Dette er en enkel forskningsbasert øvelse som styrker din psykiske helse. Det reduserer depresjon og hjelper deg å håndtere motgang.

Kom i gang med å loggfør fine opplevelser? Prøv Mindfit app gratis – last ned nå

5) Finn mestringsstrategier som fungerer for deg

I utfordrende situasjoner kan det være nyttig å ha fokus utover istedenfor innover på eget ubehag. Det kan du få til med oppmerksomhetstrening.

Du kan motarbeide stress og negative tanker med ulike hjelpeteknikker.

Pusteøvelse kan f.eks ha en avslappende og beroligende effekt , mens avspenningsøvelse kan være til hjelp for spenninger i kroppen eller bekymringer.

Her er en teknikk du kan benytte for å øve på å la tanker og følelser flyte uten å gi dem motstand. Denne teknikken hjelper deg å bli mer oppmerksom på hvordan du har det i øyeblikket.

Prøv gratis!

Last ned Mindfit app

Tren opp ditt tankemønster og positivt selvsnakk.

Logo app store
Mindfit app