Hvordan takle utfordringer?

Du har gått på en smell, og ting ble ikke helt som du hadde tenkt. Eller du har kanskje nettopp vært gjennom et samlivsbrudd, og har kjærlighetssorg? Du sliter, og ser ikke helt hvordan du skal komme deg gjennom det, så får du høre at du bare må ta tiden til hjelp. Det blir bedre etter hvert… og det blir det jo faktisk.

Det er tøft når det står på, og det er heller kanskje ikke så lett å se der og da at ting kan bli bedre. Når du senere ser tilbake på hendelsen vil du kanskje se at du på et eller annet vis kom mer styrket ut av det, og at du lærte noe av det.

Vi har alle vår egen unike historie og måter å takle utfordringer på.

 • Noen trenger mye tid på å bearbeide, mens andre kanskje går videre raskere.
 • Noen stenger alt inne, mens andre prater om det hele tiden.
 • Noen har bare lyst å melde seg ut, ligge under dyna å sove, mens andre kanskje drukner seg i masse jobb.

Det er viktig å kjenne på det som har skjedd – våge å gå inn i det vonde og sette ord på det. Det å forsøke å stenge ut det du kjenner på, vil på sikt kunne forsterke plagene. Det er derfor ikke noe godt råd å bare ta seg sammen.

Her er noen tips:

Skriv historien din på nytt

Ta innover deg erkjennelsen av at det vonde som har skjedd, har skjedd. Det er over nå. Begynn å skrive historien din på nytt. I stedet for å se på deg selv som en taper og et offer, kan du snu på tingene og se dem på nye måter. Det er ikke snakk om å bagatellisere, men å gi deg selv en ny og bedre rolle i din egen fortelling.

 • Begynn i det små og bygg deg opp igjen trinn for trinn
 • Forsøk å flytte fokus fra det vonde, og de negative tankenene til det du har her og nå
 • Ta et steg av gangen og gjør ting som er positivt for deg selv

Det å prøve å finne tilbake til gleden ved livet når man har det tøft kan være utfordrende fordi du mister lysten på å gjøre ting. Det krever at du selv tar tak i situasjonen og ønsker å gjøre noe med det.

Det beste du kan gjøre for deg selv i en vanskelig periode er å fylle tiden med positive ting som gjør deg godt – selv om du egentlig ikke føler for det.

Det å være aktiv, gå ut å møte andre vil gjøre deg godt fordi det hjelper deg å fokusere på noe annet, og du får mindre tid til å sitte hjemme å gruble. Tiden går også raskere.

Så selv om du ikke kjenner du har lyst, tving deg selv til å være aktiv. Finn på ting. Ikke bare vil tiden gå fortere, men du vil også gradvis oppdage at du blir mer opptatt av det som skjer i livet ditt her og nå, og du bruker mindre tid på å dvele ved det vonde.

 • Lag avtaler med venner og kjente på forhånd slik at du blir ”tvunget” til å dra ut.
 • Finn på ting som du kan fylle tiden med som å gå på kino eller meld deg på et kurs. Det å lære seg noe nytt gir mestringsfølelse, glede og stolthet.
 • Vær i aktivitet. Gå en tur eller begynn å trene. Forskning viser at fysisk aktivitet er effektivt mot depresjon. »Tving» deg selv til å være aktiv, som f.eks å gå en liten tur hver dag. Kjenn på at det gjør deg godt.

Fokuser på positive hendelser og mestringsopplevelser

Forskning viser at takknemlighet effektivt øker lykke og reduserer depresjon. Det å utøve takknemlighet kan blant annet:

 • Gjøre oss gladere og fremmer trivsel
 • Redusere depresjon
 • Hjelper oss å håndtere vanskelige tider
 • Gjøre at man sover bedre og dermed føler seg mer uthvilt
 • Føle seg mer nyttig og har større sannsynlighet for å gjøre fremgang når du setter deg personlige mål
 • Får oss til å fokuserer på det positive og reduserer negative følelser

Tren på å være takknemlig for de små tingene i livet. Det styrker din mentale helse.

Det høres enkelt ut, men det krever at du bestemmer deg for å sette av noen minutter regelmessig for å gjennomføre dette. Det er kanskje her den største utfordringen ligger. Det å huske på å gjøre det. Vi har utviklet Mindfit blant annet på bakgrunn av dette, og den vil hjelpe deg å komme i gang med å snu tankemønster.

Vi anbefaler alle å starte i det små:

 • Begynn med å registrer positive ting og opplevelser som skjer med deg i hverdagen
 • Legg merke til hva som gjør deg glad, når du mestrer noe og hva du liker
 • Det vil hjelpe deg å flytt fokus fra negative tankemønster til større mestringsfølelse og positive tanker om deg selv

Etter hvert som man begynner å registrere positive hendelser er en vanlig erfaring at de negative tanker og følelser blir svekket – bare i kraft av å registrere dette. Dette skjer fordi man tillater seg å flytte fokus fra det man ikke får til, over til det man mestrer. Da gir en plass til noe annet, og de negative tanker og følelser kommer mer i bakgrunnen.

Prøv du også, og se om det hjelper deg 🙂

Prøv gratis i 7 dager!

Last ned Mindfit app

Tren opp tankemønster ditt, bli mer robust og øk hverdagsgleden.

Logo app store
Mindfit app