Takknemlighet øker lykke og reduserer depresjon

Flere studier bekrefter at det å praktisere takknemlighet som journalføring gir helsefordeler. Det fremmer trivsel, øker lykke og reduserer depresjon.

Det å utøve takknemlighet kan blant annet:

  • Hjelpe deg å håndtere vanskelige tider.
  • Gjøre at du sover bedre, og dermed føler deg mer uthvilt.
  • Gjøre at du føler deg mer nyttig, og har større sannsynlighet for å gjøre fremgang når du setter deg personlige mål.
  • Får deg til å fokusere på det positive og reduserer negative tanker og følelser

Martin Seligmann kjent som grunnlegger av den positive psykologien har forsket mye på depresjon, lykke og livskvalitet. Et av hans forskningsprosjekter basert på takknemlighet og deprimerte ga overraskende resultater. 

I løpet av en periode ba de forsøkspersoner om å legge merke til positive hendelser som skjedde med dem i løpet av dagen. De skulle registrere dette i en takknemlighetsdagbok.

  • Det kunne være store ting; som kjærligheten man føler overfor familiemedlemmer eller ting man mestrer.
  • Eller små hendelser; som at solen skinte den dagen, eller at man så en film man likte.

Som en del av forskningsprosjektet, ba Seligman forsøkspersonene om å registrere hvor dyp depresjonen deres var. Resultat – de med dypest depresjon var de som rapporterte størst effekt!

Hvorfor praktisere takknemlighet?

Det å praktisere takknemlighet kan hjelpe deg å endre måten du tenker på; om deg selv, om livet ditt og hvordan du oppfører deg. Det er en enkel teknikk som blant annet hjelper deg med å bygge mental robusthet, samt håndtere vanskelige tider.

I en travel hverdag er det lett å glemme alt det fine som skjer i løpet av en dag eller uke. Ting som ikke går som planlagt, eller små irritasjoner får ofte for stor oppmerksomhet.

Ikke la stress, dårlig samvittighet, skuffelser eller negative tanker overta hverdagen. Det å flytte fokus over til positive opplevelser hjelper deg å skru av negative tanker og følelser.

Vi har alle noe å være takknemlig for, og dette er noe du kan øve på å praktisere for å bygge mental styrke.

Bildetekst: Nyter en fin solnedgang og roen ved sjøen #takknemlig

Slik kan du lære å bli mer takknemlig

En enkel måte å komme i gang på, er å flytte fokus over på alt det bra du har i livet. Det er også en fin måte å minne deg selv på hva som har betydning for deg.

Hva er viktig for deg? Hva gjør det glad? Og hva velger du egentlig å bruke tiden din på?

1. Start i det små

Begynn med å registrere opplevelser som du setter pris på i hverdagen. Legg merke til hva som gjør deg glad, når du mestrer noe og hva du liker. Det kan være noe så enkelt som å nyte en god kopp kaffe, gå en tur, møte venner, nyter en stille stund eller en fin solnedgang.

2. Loggfør opplevelsen

Du forsterker den gode følelsen ved å begynne å loggføre opplevelsen. Det gjør at du tenker gjennom hva du har opplevd, og hva det gjorde med deg.

I tillegg kan du gå tilbake og se på dette senere når du har det utfordrende, for å minne deg selv på alt det bra du har fått til eller har opplevd.

De positive minnene fungerer som en buffer mot stress og negative tanker.

3. Gjør dette regelmessig

Det høres enkelt ut, men det krever at du bestemmer deg for å sette av noen minutter regelmessig for å gjennomføre dette. Prøv dette minimum tre ganger per uke i tre uker. Se hva det gjør med deg.

Det er kanskje her den største utfordringen ligger – det å huske på å gjøre det.

I Mindfit har vi tatt hensyn til dette

Vi har alle dager og perioder der vi kjenner at livet går oss i mot. Kanskje går du gjennom kjærlighetssorg, føler deg stresset, eller er bekymret for noe. I slike perioder er det lett å bli fastlåst i de vonde følelsene, og få negative tanker om seg selv og livet sitt.

En viktig del av Mindfit er å trene deg til å se det som er positivt – minne deg selv på det gode. Dette vil hjelpe deg å snu fokus fra det negative over til det som er positivt, og du vil se at livet består av både mestring og fine øyeblikk.

Prøv gratis i 7 dager!

Last ned Mindfit app

Tren opp tankemønster ditt, bli mer robust og øk hverdagsgleden.

Logo app store
Mindfit app