Sammenligner du deg selv med andre?

Har du noen gang opplevd å scrolle gjennom sosiale medier, og følt en stikkende følelse av misnøye? Du ser bilder av venner og bekjente som ser ut til å ha perfekte liv. De gjør mer spennende ting enn deg, og plutselig virker ditt eget liv ganske grått? Du er ikke alene.

Hvis du sammenligner deg med dine venners høydepunkter på sosiale medier, som oftest de positive ting som skjer i livet, kan dette få deg til å tenke at deres liv er bedre enn det faktisk er. Og at ditt liv er dårligere enn det er. Det er lett å glemme at vi bare ser en redigert versjon av virkeligheten.

Det å sammenligne deg selv med andre trenger ikke bare være negativt

Det å bli inspirert av andre til å nå egne mål kan være nyttig, men dersom sammenligningen gjør at du alltid tenker at de andre er bedre enn deg selv, vil det kunne påvirke deg negativt.

En viktig funksjon av å sammenligne deg med andre er et forsøk på å øke egen selvfølelse.

Begrepet sosial sammenligning er ikke nytt. Det har blitt forsket på siden 1950-tallet da Festinger introduserte The social comparison theory. Teorien forklarer hvordan individer vurderer sine egne meninger og evner ved å sammenligne seg med andre, for å redusere usikkerheten over hvor de selv står. På den måten definerer man seg selv gjennom sammenligning.

Det å sammenligne deg med personer, eller grupper du opplever som bedre enn deg selv kan være noe du gjør i håp om å oppnå et mer positivt syn på deg selv og ditt liv. Du leter etter likheter mellom deg og andre, for på den måten føle deg mer tilfreds.

Senere forskning har vist at det å sammenligne seg med andre, spesielt de du opplever som bedre enn deg selv, kan påvirke følelsene på en negativ måte. Dette gjelder spesielt for de som sliter med lav selvfølelse, eller som nylig har opplevd negative livshendelser og tilbakeslag (Aspinwall og Taylor, 1993).

Her er 3 tips:

Det å måle egne prestasjoner mot andres hjelper ikke hvis du tenker at alle andre er bedre enn deg. Det går både utover selvfølelsen og kan føre til misnøye over eget liv.

1) Slutt å sammenligne deg selv med andre

Det er som oftest du som er mest kritiske til deg selv. Du setter dine egne begrensninger, og du blir påvirket av din indre stemme og opplevelse av hvordan du mestrer. 

  • Forsøk å bli bevisst på når og hvorfor du sammenligner deg med andre. Legg merke til hvilke situasjoner som utløser dette.
  • Ikke vær så streng med deg selv – forsøk å akseptere deg slik du er. Du er du – med både styrker, kvaliteter og svakheter.
  • Det som fungerer for andre, fungerer kanskje ikke for deg. Vi mestrer på ulike vis.
  • Tenk på hvordan du snakker til deg selv. Er det hovedsakelig positivt eller negativt?
  • Hva kunne skje om du begynner å tenke annerledes?

2) Sett egne realistiske mål

I stedet for å måle deg mot andres suksess, sett deg egne mål basert på hva som er viktig for deg. Mål fremgangen din mot dine egne mål og ikke mot andres liv.

3) Flytt fokus – tren deg til å se det positive

  • Fokuser på det du har, i stedet for det du ikke har.
  • Se etter ting du setter pris på, ting du gleder deg til eller ting du er stolt av at du har fått til. Det gir mestringsfølelse og bedre selvfølelse.
  • Loggfør disse hendelsene regelmessig. Det vil styrke den mentale helsen din, og hjelper deg med å håndtere motgang.

Trenger du hjelpe til å flytte fokus? Last ned Mindfit og prøv gratis i 7 dager

Podcast – Spør psykologen

#32
Om dårlig selvfølelse, kropp og utseende

Prøv gratis i 7 dager!

Bygg mental styrke

✔︎ Føl deg bedre. Stress mindre.
✔︎ Bli mer robust.
✔︎ Få en bedre hverdag.

Logo app store
Mindfit app